Instagram Satışlarında Vergi Durumu

Son yılların en popüler sosyal medya platformu olan Instagram, yeni bir satış kanalı olarak da yükselmeye başladı. Popülaritenin artmasıyla beraber yeni iş birlikleri, reklam modelleri, pazarlama stratejileri gelişti ve çeşitli yöntemlerle satış yapılmaya başlandı.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerden büyük kurumsal firmalara, şahıs firmalarından sosyal medya fenomenlerine kadar pek çok hesap, Instagram üzerinden ürün ve hizmet satışı yapabiliyorlar. Elektronik, pasta, çiçek, hediyelik eşya, kozmetik gibi binlerce çeşit ürün butik mağazalarda, marka hesaplarında veya kişisel hesaplarda satılabiliyor.

Instagram üzerinden satış yapmak yeni yeni oluşan bir e-ticaret şekli olduğu için vergilendirme sistemi de onunla beraber gelişiyor diyebiliriz. Instagram’da satış yapabilmek için vergi vermek aslında oldukça basit bir işlem. Ancak kimi zaman e-girişimciler, Instagram’da yasal olarak satış yapmaya başlamak için ne yapmaları gerektiğinden emin olamayabiliyorlar.

Instagram’da satış yapmak yasal mıdır, Instagram satışları için vergi ödemek veya şirket kurmak gerekir mi, Instagram satışlarında nasıl vergi verilir, hangi ürünler için vergiden muaf olunabilir, Instagram’da satış ve ödeme işlemleri nasıl yapılır, Instagram satışlarında vergi verilmezse ne olur gibi pek çok soru girişimcilerin en çok merak ettiği konulardır.

Bu yazımızda, tüm bu soruları en önemli noktalarıyla sizin için yanıtladık.

Instagram’da satış yapmak yasal mıdır?

Instagram’da satış yapmanın, kendi web sitenizde veya bir internet pazaryerinde satış yapmaktan temelde çok farkı yoktur. Hatta Instagram, iş hesapları için satış ürünlerini kullanıcıya gösterebilecekleri bir özellik de hizmete sunmuştur. Dolayısıyla yasaldır.

Diğer e-ticaret kanallarında olduğu gibi, Instagram’da satış yaptığınızda da vergi mükellefi olursunuz. Instagram satışları için fatura ve irsaliye düzenlemek gerekir. Bu şekilde yasal bir satış işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.

Fatura ve irsaliye düzenlemeden e-ticaret yapan Instagram satıcıları da vardır. Ancak bu işlem yasal değildir ve devlet tarafından takip edilebilir.

Vergiden muaf olan ve internet üzerinden yasal olarak satılabilen istisnai e-ticaret ürünleri için yazının devamına bakabilirsiniz.

Instagram’da satış yapmak için vergi vermek gerekir mi?

Evet, her ticari faaliyetten elde edilen gelirde olduğu gibi, Instagram satışlarının kazancı için de vergi verilmelidir.

Kurumsal bir firmanın web sitesi veya çoğu e-pazaryeri üzerinden yapılan satışlarda fatura kesilir. Dolayısıyla vergili satış yapılır. Instagram satışlarında henüz buna benzer bir vergili satış sistemi bulunmamaktadır. Ancak satıcının fatura kesme ve vergi ödeme zorunluluğu devam eder.

Bunun dışında faturasız satışların zaten birçok dezavantajı olduğu görülecektir. Satıcı yasal bir statü kazanmadığı için müşteri güvenilirliği, ödeme yöntemleri, kargo anlaşması, itibar, sürdürülebilirlik, muhtemel sipariş sorunları ve iadeleri gibi pek çok konu çözümsüz kalacaktır.

Instagram’da vergisiz / faturasız satış yapmanın dezavantajları;

·Sahte hesaplar nedeniyle müşterilerde güven duygusu zedelenmiştir,

·Ödeme alımları risklidir,

·Ödeme yöntemleri kısıtlıdır,

·İadeleri yönetmek oldukça zordur,

· Kargo anlaşması yapılamaz,

·Sürdürülebilirliği düşüktür,

·Vergi dairesi tarafından büyük yaptırımlara uğrayabilir.

Instagram’da satış yapmak için şirket kurmak gerekir mi?

Instagram’da başarılı ve iyi satış yapanların çok büyük bir bölümü yasal şirket hesaplarıdır.

Diğer yandan Instagram’da ürün satmak için şirket açma zorunluluğu bulunmaz. Ancak bu durum satıştan doğacak vergi mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla Instagram’da satış yapmaya başlamak istiyorsanız bir ticaret şirketi kurmalısınız.

Bu şirketler; limited şirketi, anonim şirket ya da şahıs şirketi olabilir.

E-ticarete başlarken kurulması önerilen şirket türü şahıs şirketidir. Çünkü kurulumu ve tasfiyesi hızlı ve kolaydır, masrafları ve genel bürokratik süreci diğer şirket türlerine göre çok daha azdır. Instagram’da satış yapmak istiyorsanız bir şahıs firması kurabilirsiniz. Bu işlemi e-devlet üzerinden çevrimiçi olarak veya en yakın vergi dairesine giderek hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Şahıs şirketiniz kurulduktan sonra fatura, irsaliye (ya da irsaliyeli fatura) bastırmalısınız. Ardından Instagram’da satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Şirket kurup fatura keserek Instagram’da satış yapmanın avantajları;

·Müşterilere güven verir,

·Yasal bir satıcı kimliği kazanabilir,

·Sanal POS kullanarak kredi kartıyla uzaktan ödeme işlemi gerçekleştirebilir,

·Kargo anlaşması yapabilir ve sadece şirketlerin ulaşabildiği indirimli kargo ücretleriyle çalışabilir,

·Vergi dairesine şikayet edilme riskinden kaçabilir,

·Vergiyi ödememeden dolayı oluşacak cezadan kaçınabilir,

·Muhtemel sipariş problemleri için fatura sayesinde iki taraflı güvence sağlayabilir,

·Olası birçok riski önleyerek ve markanızı destekleyerek sürdürülebilir bir e-ticaret yapabilirsiniz.

Instagram satışlarında ödeme yöntemleri nelerdir?

Instagram, aslında bir satış sitesi değildir. Bu nedenle de kendi sistemi üzerinden ödeme yapılmasını sağlayan bir altyapısı yoktur. Bunun için, ödeme işlemi Instagram’dan bağımsız olarak yapılır.

·En güvenli yöntem, Sanal POS ile kredi kartıyla uzaktan ödeme almaktır. Bunun için şahıs şirketi veya sermaye şirketi (A.Ş., LTD.) olmanız ve Sanal POS kullanarak fatura kesebilmeniz gerekir.

·İkinci yöntem banka havalesidir. Ancak alıcılar güven problemleri nedeniyle bu yöntemi genelde tercih etmezler.

·Son yöntem ise kapıda ödemedir. Kapıda nakit veya kartla ödeme alınabilir. Kartla ödeme almak için yine fatura kesme zorunluluğu bulunur. Bu yöntem; alıcılar için nispeten güvenli, satıcılar için riskli bir durum olabilir. Kapıda veya kargoda oluşacak bir problem nedeniyle müşteri alıştan vazgeçebilir.

Bu yöntemlerin profesyonel bir alternatifi için:

Instagram’da bir işletme hesabı açtınız ve alışveriş özelliğini aktive ettiniz diyelim. Alıcıların, gönderi üzerinden varsa kendi satış sitenize yönlenmelerini sağlayabilirsiniz. Alıcılar, satın alma işlemini kendi web sitenizin altyapısını kullanarak gerçekleştirebilirler.

Instagram satışlarında vergilendirme nasıldır?

Instagram satışlarının vergilendirilmesi; satılan ürüne, gelirin büyüklüğüne ve şirket türüne göre değişir.

Örneğin bazı ürünler için KDV %8 iken bazılarında %18’dir. Şahıs şirketleri için belli bir vergi dilimine kadar gelir vergisi oranı %15 iken, sermaye şirketlerinde kurumlar vergisi sabit %22’dir.

Instagram satışlarında vergiden muaf olunabilir mi?

Instagram satışlarında vergiden muaf olmak, kanunda belirtilen belli ürünler ve şartlar için geçerlidir.

Bir eleman çalıştırmamak koşuluyla; evde imal edilen havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, vb. ürünleri internet üzerinden vergi ödemeden satabilirsiniz. Vergiden muaf tutulabilmek için yıllık maksimum satış tutarı, o yılın asgari ücretinin yıllık brüt tutarı kadardır. Dolayısıyla bu durum, Instagram satışları için de geçerlidir. Tüm ürünleri görebilmek için ilgili maddeye bakabilirsiniz.

Instagram satışlarında vergi ödemeden satış yapılırsa ceza kesilir mi?

Instagram üzerinden vergi vermeden satış yapmak, fark edildiği takdirde vergi kaçırma kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla ceza kesilir ve yaptırımı olur.

İstisnalar hariç, satışlardan kazanılan tüm gelirlerin vergilendirilmesi gerekir. Vergi daireleri internet üzerinden kayıt dışı satışları takip edebilir. Veya faturasız gerçekleşen bir sipariş üzerine, alıcının satıcıyı vergi dairesine şikayet etme hakkı bulunur. Bu durumda kargo şirketi aracılığıyla adresinize ulaşılabilir, ardından kayıt dışı işlemler için ceza kesilir ve vergi kaçırma suçundan işlem yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir